Gosti današnjeg izdanja emisije “Dobar dan BiH” na Hayat televiziji bili su gradonačelnica Visokog Amra Babić, predsjednik Udruženja mesoprerađivača “ViPS” Visoko Edin Babić i Nedim Čaušević, direktor Instituta za certificiranje u Sarajevu.
Tema današnje emisije bila je brendiranje autohtonih proizvoda, koji su karakteristični za ovo područje. Sir, pečenica i krompir su zaštićeni oznakama porijekla i geografskog porijekla, a svijet će znati da jede nešto što su proizveli vrijedni bh. građani.
Gradonačelnica Visokog Amra Babić je kazala da je ponosna na pečenicu.
– Posebno sam ponosna što uz pečenicu zvanično stoji “Visočka”. Malo je reći da je drago što u mom mandatu dolazi ovakav jedan certifikat, u grad koji je poznat oduvijek po pečenici, po koži, po vrijednim zanatlijama, radnicima i siguran sam da je ovo još jedan dodatni podstrek – kazala je Babić.

Istaknula je da je Gradska administracija stala uz naše proizvođače.
– To je zajednička aktivnost koju smo vodili tri ili četiri godine i odlično smo je realizovali – dodala je.
Predsjednik mesoprorađivača “ViPS” Visoko Edin Babić je kazao da je ovo uspjeh svakog radnika.
- Tek pripremamo slavlje, jer smo prije nekoliko dana tek dobili rješenje. Nakon tri godine mukotrpnog rada smo brendirali pečenicu, pošto se rad o evropskom standardu, i radi se o nacionalnom proizvodu. Teško je ujedniti konkurenciju, ali smo uspjeli to u Visokom dobili -kazao je Babić.
Nedim Čaušević, direktor Instituta za certificiranje u Sarajevu, kazao je je veliki uspjeh što u svijetu sada imamo priznate brendove.
- Korona nam je znatno usporila sav rad. Inače, ovim smo samo pokazali i dokazali ono što sve vrijeme i govorimo, a to je da mi u BiH imamo, ne samo proizvode, već i kvalitetne ljude, prelijepu državu, planine, šume i rijeke. Jednostavno nije moguće samo reći, “da mi to imamo”, potrebno je to i dokazati i verificirati. Tek sada pred kolegama predstoji velika borba, a to je da se ovaj uspjeh proširi izvan granica BiH – poručio je Čaušević.